Overheid actualiseert Energielijst voor EIA

De nieuwe Energielijst is gepubliceerd. Dit is een jaarlijks geactualiseerde lijst met daarop technieken die in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek (EIA). Ondernemers die investeren in energiezuinige technieken kunnen op basis van deze lijst een fiscale tegemoetkoming krijgen. Dit jaar zijn de belangrijkste wijzigingen op de lijst de nieuwe opties voor energiebesparing.

Het totale budget voor de EIA in 2021 bedraag € 149 miljoen. Behalve de nieuw toegevoegde technieken voor energiebesparing bevat de lijst nog een aantal wijzigingen. Zo zijn de eisen om in aanmerking te komen voor de EIA voor verschillende energiezuinige technieken aangescherpt.

Besparing ketenprocessen

Een andere belangrijke aanpassing aan de Energielijst is de uitbreiding voor CO2-besparing bij ketenprocessen in de industrie. Wanneer over de gehele keten een vermindering van de CO2-uitstoot wordt gerealiseerd, kan het bedrijf in aanmerking voor EIA. In tegenstelling tot vorig jaar, kan een bedrijf dus EIA ontvangen zonder te investeren in een specifieke techniek die op de Energielijst.

Aanpassingen

Onder de nieuwe energiezuinige technieken en technieken met verscherpte eisen bevinden zich onder andere warmtepompen, die de bedrijfsruimtes op duurzamere wijze kunnen verwarmen. Verder zijn voor een groot aantal energiezuinige koelinstallaties de voorwaarden uitgebreid of veranderd. Voor ledverlichting geldt vanaf dit jaar dat alleen verlichting met een bovengemiddelde levensduur voor de EIA in aanmerking komt. Alle wijzigingen in de Energielijst zijn in te zien via de Publicatie Energielijst 2021. Meer informatie over de EIA staat op de website van de overheid.