woensdag 26 maart 2025

Veel waardering voor dienstverlening BCRG bij ministerie van VRO

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft veel waardering voor de dienstverlening van Bureau CRG. “Het is heel knap hoeveel werk BCRG verzet met een relatief klein team. En inhoudelijk ligt de kennis op een hoog niveau”, vertelt Dirk Breedveld. Hij is senior beleidsadviseur bij het ministerie van VRO maar schuift ook aan bij de Raad van Advies van BCRG.

Voor het ministerie vervult BCRG voor bevoegde gezagen een belangrijke rol, omdat ze uiteenlopende marktpartijen helpt via het beschikbaar stellen van de verklaringen in hun database. “Als wetgever zijn wij stelselverantwoordelijk voor de NTA 8800, en om die goed te kunnen uitvoeren, vervullen de kwaliteitsverklaringen van BCRG een belangrijke rol”, vertelt Breedveld. Als senior beleidsadviseur op het ministerie houdt hij zich bezig met enerzijds alle wet- en regelgeving rondom nieuwe bouwproducten en anderzijds met de implementatie van de EPBD, zoals de EPBD 4 die eraan komt, en andere zaken rondom de energieprestatie van gebouwen.

Rol van ‘toehoorder’

In de Raad van Advies heeft Dirk Breedveld op uitnodiging van BCRG de rol van ‘toehoorder’, “maar ik doe zeker mijn mond wel open. We bespreken daar diverse beleidsmatige zaken die met het werk van BCRG te maken hebben. We stemmen actuele ontwikkelingen met elkaar af en we horen van elkaar waar we mee bezig zijn. Dat is belangrijk, omdat we zo via korte lijnen informatie uit de eerste hand ontvangen, zowel wij op het ministerie als ook de andere partijen die bij BCRG zijn betrokken.”

Europese bepalingsmethode

Breedveld geeft een concreet voorbeeld van een issue dat via BCRG bij hem terecht kwam en waarmee hij bezig is om daarin aanpassingen te krijgen. “De prestatie van warmtepompen wordt bepaald via een Europese bepalingsmethode. Nu blijkt dat fabrikanten in de praktijk bij het uitvoeren van de testen om de COP vast te stellen verschillende setpoint kunnen gebruiken. Daardoor is de test niet fout, maar heeft dit wel effect op de resultaten, en dat kan installateurs en eindgebruikers op het verkeerde been zetten. Eerst dachten we eraan om dit in de NTA 8800 te regelen. Maar al snel besloot BCRG om een voorstel naar Europa in te brengen om de setpoints voor de testen direct in de Europese bepalingsmethode, EN 16147 voor het bepalen van prestaties van warmtepompen, aan te passen. Dit voorstel wordt nu in Europa besproken. Dit is dus duidelijk zo’n onderwerp dat vanuit BCRG onder de aandacht is gebracht.”

Brandveiligheidsverklaringen

Volgens Breedveld is er bij de overheid veel waardering voor de kennis en snelheid waarmee BCRG zijn werk verricht. “We begrijpen ook dat BCRG kijkt waar ze haar dienstverlening kan verbreden, zoals sinds enige tijd terug is gedaan met het aanbieden van brandveiligheidsverklaringen. Het bureau werkt zonder subsidie van de overheid, en dat is op zichzelf al een hele prestatie. Als het zijn diensten voor de markt kan uitbouwen en daarmee zijn bestaansrecht nog beter kan waarborgen, dan is dat voor iedereen een positieve ontwikkeling.” Breedveld geeft aan dat de brandveiligheidsverklaringen voor de overheid geen noodzaak zijn, omdat er geen wet- en regelgeving bestaat die hierom vragen. Deze verklaringen hoeven niet geaccepteerd te worden door bevoegd gezag en hebben daardoor dus geen juridische status. Anderzijds zijn het wel belangrijke en relevante private kwaliteitsverklaringen voor de bouw- en installatiemarkt. “In sommige situaties moet je als marktpartij werken met een gelijkwaardige oplossing, en dan is het nuttig om gebruik te kunnen maken van oplossingen die al eerder zijn toegepast.”

Introductie van EPBD 4

Volgend jaar zullen er diverse kleinere wijzigingen in de NTA 8800 worden doorgevoerd, want een echt grote herziening zit er niet in, zegt Breedveld, daar is meer tijd voor nodig. “Wij werken nu toe naar een volledige herziening in 2030. Dan gaan we voor nieuwbouw naar zero emissie buildings en dat heeft verstrekkende gevolgen. Breedveld merkt op dat er toch ook in de komende jaren nog wel enkele onderwerpen in de regelgeving terechtkomen, zoals lokale energieopslag en gebouwautomatisering en controlesystemen (GACS). Maar de meeste grote wijzigingen volgen pas in 2030.