HydroTop is eerste warmtepompconcept met BCRG-keurmerk voor geluidsnorm

De warmtepomp is de toekomst. Maar niemand zit te wachten op toestellen die overlast veroorzaken door het geluid dat zij produceren. Inmiddels is er regelgeving die eisen stelt aan de geluidsproductie. Maar wil je als leverancier jouw opdrachtgever het leven gemakkelijk maken en op een onafhankelijke wijze duidelijk maken dat jouw product aan de wettelijke geluidsnormen voldoet, dan kun je dit laten toetsen door Bureau CRG. Bij een goed resultaat geven zij een keurmerk af en nemen zij hun product op in de database.

De HydroTop iseen revolutionair ‘in-dak warmtepompsysteem’ van DHPS waarvan het buitengedeelte – de gepatenteerde ventilatiekap – slechts tien tot vijftien centimeter boven het dak uitsteekt. DHPS-oprichter Wilhard Oldengarm ontwikkelde dit concept ruim 10 jaar geleden, omdat het massaal verschijnen van grote buitenunits in tuinen, aan gevels en op daken van schuren en bergingen hem een doorn in het oog was.

Warmtepomp op zolder

“Al die units op schuurdaken zorgen ervoor dat je leidingen in tuinen moet ingraven, over gevels en door woningen moet trekken en dat het onderhoud in weer en wind buiten plaatsvindt. Het is veel efficiënter om de warmtepomp te plaatsen waar we meestal de cv-ketels aantreffen: direct onder het dak. Maar dan wel zodanig dat je geen hoogwerker nodig hebt om een eventuele storing te verhelpen”, aldus Oldengarm.

Binnen aangescherpte geluidsnormen

De unit van de Hydrotop zit direct onder het dak in een volledig luchtdichte en geïsoleerde behuizing met trillingsdempers. Dankzij de supersnelle plaatsing is het systeem heel aantrekkelijk voor projectontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties. Ook voor renovatieprojecten is de HydroTop een aantrekkelijke optie. Bovendien valt de HydroTop – in combinatie met de Panasonic lucht-water warmtepompen – standaard binnen de in 2021 aangescherpte geluidsnormen. DHPS liet dit toetsen door het onafhankelijke College van Bureau CRG die een verklaring afgaf. 

Geen berekening nodig

“Als deze verklaring bij de bouwkundige aanvraag voor grondgebonden woningen wordt gevoegd, is een berekening niet nodig”, vertelt productmanager Gert Jongsma van DHPS. “Dat is fijn, want die berekening is voor veel installateurs best complex, waardoor de uitkomsten niet altijd even nauwkeurig zijn of het proces extern wordt uitbesteed. Dat kan kostbaar en tijdrovend zijn.” DHPS is de eerste en tot op heden de enige leverancier in Nederland die deze garantie kan geven. Uiteraard beschikt de HydroTop met de Panasonic warmtepomp ook over de BCRG-kwaliteitsverklaringen voor ruimteverwarming en tapwateropwekking.