Gebruikers van VABI-software profiteren van koppeling met BCRG-database

Sinds 1 juli is het mogelijk om in de VABI-software de juiste rekenwaarden van gecontroleerde verklaringen te selecteren die in de BCRG-database zijn vastgelegd. Het zijn vooral adviseurs die met deze zogeheten NTA 8800 software de energieprestatieberekeningen maken die van deze nieuwe koppeling zullen profiteren. “Voorheen moest men naar onze database gaan om de verklaringen op te zoeken en vervolgens de juiste waardes ‘handmatig’ vanuit de PDF in de software over te nemen.”

“Doordat dit nu voor steeds meer producten in de VABI-software automatisch verloopt, bespaart dit veel tijd”, zo vertelt Kees Arkesteijn, directeur van BCRG. “Ook halen we een grote foutgevoeligheid uit dit proces.” Hij verwacht dat dit vooral op veel enthousiasme bij energieadviseurs kan rekenen. “De tijd en moeite die voorheen nodig was om de getallen handmatig op te zoeken, behoort nu tot het verleden. Om de juiste waardes van warmtepompen te kunnen vinden, moesten adviseurs soms wel 8 bladzijden van een pdf doorlezen om het passende getal op te zoeken. Nu wij de koppeling met de VABI-software tot stand brengen, gaat de selectie van de waarden praktisch automatisch.”

Altijd actuele info

Het is niet zo dat alle gelijkwaardigheidsverklaringen, kwaliteitsverklaringen en EMG-verklaringen in één keer in de VABI-software te vinden zijn. “We beginnen nu met de gelijkwaardigheidsverklaringen van warmtepompen, ramen, isolatiematerialen, hulpenergie, EMG en ventilatieroosters. Voor warmtepompen geldt wel dat alleen de verklaringen zijn opgenomen waarvan BCRG beschikt over NTA 8800 exportfiles. VABI zal, elke keer als ze hun software updaten, weer nieuwe verklaringen in de software opnemen. Zo zal VABI per november weer nieuwe categorieën van verklaringen aan haar NTA 8800 software toevoegen. Het is ook prettig dat de koppeling tussen onze database en de software van VABI steeds weer wordt geactualiseerd. Dus als we een nieuwe verklaring toevoegen dan is die verklaring ook direct in de software beschikbaar.”

Voor alle softwareleveranciers

Volgens Kees Arkesteijn is deze mogelijkheid nu voor VABI-software beschikbaar, maar is er geen sprake van exclusiviteit. “Integendeel, we maken dit heel graag voor alle software-aanbieders beschikbaar. We zijn ook al met andere partijen in gesprek, maar die softwareleveranciers moeten soms wat aanpassingen doen in hun programma’s en dat is niet voor iedereen even eenvoudig. Toch is het ons streven om elke softwareleverancier, voor wie onze database relevant is, toegang te geven tot de kwaliteits-, gelijkwaardigheids- en EMG-verklaringen.”